Mynämäen kunnanhallitus päätti estää hiilineutraalin asuinalueen rakentamisen

Vuodesta 2020 asti valmisteltu hiilineutraali asuinalue, Mynämäen Gadolin Älykylä, kuopattiin Mynämäen kunnanhallituksen päätöksellä. Asuinalue olisi ollut rakentuessaan Suomen ekologisin ja täysin hiilineutraali asuinalue. Kunnanhallitus teki päätöksen vastoin sille toimitettuja tietoja ja kyselemättä tarkennuksia saamiinsa tietoihin. ASV Arctic Smart Village Oy on kutsunut kunnan edustajat sopimuksen mukaisiin erimielisyysneuvotteluihin, joiden tarkoituksena on määrittää yhtiölle maksettavan korvauksen suuruus.

Mynämäen kunnanhallitus päätti estää Gadolin Älykylän rakentamisen Mynämäen Kintikkalaan. Kunnan päätös syntyi sopimuksen vastaisesti ja todellisuudesta irrallaan oleviin seikkoihin perustuen. Mynämäen kunnan ja ASV Arctic Smart Village Oy:n välisessä konsulttisopimuksessa on mainittu, että kunnanhallitus voi yksipuolisesti irtisanoa sopimuksen, mikäli yhtään varausta ei ole tehty, eikä aitoa kiinnostusta ole. Yhtiö on ilmoittanut kunnalle, että kumpikaan näistä ehdoista ei täyty ja että sopimuksenmukainen yksipuolinen irtisanominen ei ole perusteltua. Mynämäen kunnanhallitus päätti saamiensa tietojen vastaisesti, että yhtään varausta ei ole tehty, eikä aitoa kiinnostusta ole ja sen perusteella irtisanoi sopimuksen.

Päätös ihmetyttää yhtiössä, jossa ei ymmärretä, miten Mynämäen kunnanhallitus voi päättää faktat toiseksi, kuin mitä ne ovat. “Kunnanhallituksen on täytynyt tiedostaa, että se joutuu nämä päätökset kohtaamaan ja perustelemaan”, yhtiön toimitusjohtaja Juri Laurila ihmettelee. Kunta ei ole yhtiölle perustellut päätöstä, eikä oikaissut päätöstä lisätietojenkaan jälkeen. Laurilan mukaan on hämmentävää, että poliitikot voivat päättää myös Suomessa historian ja faktat uudestaan. “Eräs varauksen tehnyt on ollut myös läsnä Mynämäen kunnantalolla pidetyssä tilaisuudessa”, Laurila kertoo.

Rakennussektorin tila on pakottanut Gadolin Älykylä -hankkeen ottamaan aikalisän. Yhtiö ilmoitti jo aiemmin tänä vuonna, että kohde ei rakennu ryhmärakennuttamalla osuuskuntamuotoisena ja Mynämäen kunnanhallitus hyväksyi, että kohde rakentuu rakennusliikkeen toimesta. Tällä hetkellä rakennusliikkeiden ahdinko on valtavan syvä, eikä niillä ole kykyä ottaa uudenlaisen, hiilineutraalin rakentamisen tuomia lisäriskejä. Yhtiö on myös tästä tiedottanut Mynämäen kuntaa ja kertonut jatkosuunnitelmistaan kohteen osalta.

Laurila kertoo, että seuraavaksi asiaa lähdetään selvittämään neuvotteluteitse kunnan kanssa. “Kunnanhallitus on tehnyt päätöksensä hankkeen jatkumisesta ja nyt on aika neuvotella yhtiölle maksettavista korvauksista”, Laurila toteaa. Yhtiö on alikonsulttiensa kanssa sijoittanut satoja tuhansia euroja kohteen suunnitteluun. Suunnitteluun sijoitetut eurot on ollut tarkoitus saada takaisin Gadoliniin muuttavilta asukkailta ja Mynämäen kunnalta sopimuksen mukaan. “Koska Mynämäen kunta keskeytti hankkeen, kunta on sopimuksen mukaisesti korvausvastuussa tehdyn työn osalta”, Laurila selventää.

Yhtiöllä on sen näkemyksen mukaan tilanteessa kaikki valttikortit käsissään. “Kukaan oikeudesta ja kohtuudesta mitään ymmärtävä ei voi faktat kuultuaan asettua kunnan puolelle”, Laurila täräyttää.

Seuraava
Seuraava

1.000 euron vinkkipalkkio