Omakustannehintaisella vuokra-asumisella vaurastuminen

Julkaistu 8.6.2022

Asumiskustannusten nousu on saanut monet tuskailemaan ja miettimään, miten kustannuksia voisi hillitä. Asumiskustannuksia nostaa erityisesti rakentamisen, rahoituksen, vuokrien ja energian kallistuminen. Pellervon taloustutkimus PTT tiivisti asian vuonna 2020 siten, että ”asuminen on Suomessa kallista, koska siitä tehdään mahdollisimman kallista”. Rakentamisen kalleus johtuu siitä, että jokainen rakennushankkeeseen osallistuva yrittää maksimoida voittonsa ja lopputuloksena on niin kallis vaihtoehto, kuin mahdollista. Kustannusten maksimointi alkaa jo siitä, kun kunta maksimoi tonteista saamaansa hintaa. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös lainakuluihin koko laina-ajan.

Perusperiaate asumisen hinnan kokonaismuodostumisessa on se, että mitä enemmän on osallistuvia tahoja, sitä enemmän asuminen maksaa. Kalleinta asumista on gryndausasunnossa asuntosijoittajan vuokralaisena asuminen asunnossa, joka ei ole energiatehokas ja lämmityskulut tulevat vuokralaiselle maksettavaksi. Silloin vuokralainen maksaa niin grynderin ja sijoittajan tuotot, kuin energiayhtiöidenkin katteet, mutta ei kerrytä itselleen varallisuutta. Pienituloinen voi saada KELA:lta asumistukea näiden tuottojen maksamiseen.

Energian hinta nousee ja nousee ja nousee..

Viime talvi sai monet kotitaloudet vakaviksi. Yllättäen pilviin ampaisseet energiakustannukset olivat konkreettinen osoitus siitä, minkälaisessa markkinaympäristössä myös suomalaiset ovat. Euroopassa tapahtuvat asiat heijastuvat hyvin konkreettisesti suomalaisten energialaskuihin. Eikä muutosta ole luvassa, vaikka Olkiluoto 3 aloittikin tuotannon. Analyytikot ennustavat, että Olkiluoto 3 tasaa sähkön hintaa jonkin verran, mutta Eurooppalaisessa markkinassa tuo vaikutus pienenee nopeasti, koska koko Eurooppa kärsii energiakriisistä, jota Ukrainan sota vain pahentaa. Energian hinnan odotetaankin nousevan huomattavasti aiempaa n. 1% vuosivauhtia nopeammin tulevaisuudessa.

Valtaosa asumisen energiantarpeesta syntyy rakennusten lämmittämisestä. Uusiutuvien energialähteiden lisääntyminen onkin erittäin voimakasta omistusasunnoissa. Vuokralaisilla ei tätä mahdollisuutta luonnollisestikaan ole ilman että vuokranantaja toteuttaa investoinnit. Ilmalämpöpumppuja, aurinkopaneeleita ja maalämpöä asennetaan nyt ennätystahtiin. Ne on myös sisällytetty useimpiin talopaketteihin, koska ne eivät muuten täyttäisi energiatehokkuusvaatimuksia.

Ei voi olla mahdollista!

Miltä kuulostaisi vuokra-asuminen, jossa asukas maksaa vuokraa itse omistamalleen yhtiölle ja koti lämpenisi ympäri vuoden lähes ilmaisella aurinkoenergialla? Kuulostaako epärealistiselta? Entä jos vielä vähennetään asunnon hankkimisesta rakennuttajan kate?

Mynämäelle ollaan Mynämäen kunnan tilauksesta suunnittelemassa energiaomavaraista asuinaluetta, jossa se on mahdollista. Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman rahoittamassa hankkeessa kehitetään asumisen laatua ja rakennusterveyttä edistävä puurakenteinen kestävän asumisen asuinaluetta, jossa puurakentamiseen yhdistetään vieläpä älyteknologia, energiaomavaraisuus ja sosiaalisen pääoman lisääminen. Gadolin -puutaloalueiden uusi aika -hankkeen myötä syntyy uudenlainen kokonaisuus, jossa rakennusten energiatehokkuus maksimoidaan tekoälyn avulla ja tarvittava lämmitysenergia tuotetaan keskitetysti ja jossa aurinkoenergian kausivarastointiratkaisua hyödyntämällä koko alueen rakennukset lämpenevät puhtaalla aurinkoenergialla läpi vuoden. Lämmityskulut ovat vain 3,90-5,20 euroa kuukaudessa.

Kun asuinalue rakennetaan ryhmärakennuttamalla, rakentamisen kustannukset maksetaan suoraan rakennusliikkeelle, joka rakentamisen toteuttaa. Ilman välikäsiä. Osuuskuntamallissa asukkaat lunastavat osuuden osuuskunnasta ja osuus oikeuttaa vuokraamaan asunnon osuuskunnalta. Asukkaat itse päättävät vuokrien suuruudesta ja siitä, kuinka paljon vuokriin halutaan sisällyttää osuuskunnan tasetta parantavaa katetta. Myyntitilanteessa osuuden hinta on sitä korkeampi, mitä vakavaraisempi osuuskunta on. Joka tapauksessa osuuskunnan lyhentäessä rakennuslainaa, vuokralaisen omaisuus karttuu asumisen aikana maksettavilla vuokrilla.

Edellinen
Edellinen

Maaseudun uudisrakentaminen vaikeuksissa

Seuraava
Seuraava

Puurakentamisen kehittämisohjelma puuttuu useimmista kunnista