Suomen energiatehokkain asuinalue tulossa Mynämäelle

Mynämäelle Varsinais-Suomeen ollaan suunnittelemassa Suomen energiatehokkainta asuinaluetta. Rakennusten energiatehokkuus on maksimoitu tekoälyn avulla ja tarvittava energia tuotetaan itse. Suunnitelmien mukaan rakentamaan päästään ensi vuonna. Ympäristöministeriön rahoittamassa 200.000 euron hankkeen yhteydessä suunniteltiin Suomen ekologisimmat talot.

Energiakriisi on saanut kuluttajien katseet kiinnittymään kotien lämmityskustannuksiin. Mynämäelle on tulossa asuinalue, jonka kaikkien 32 asunnon ja Älykylätalon yhteenlaskettu lämmityskulu on alle 2.000 euroa vuodessa, eikä se ole riippuvainen energiamarkkinoiden hintojen heilahduksista. Lämmityskulujen pienuus on seurausta jokaisen osatekijän huomioinnista jo suunnitteluvaiheessa ja tekoälyavusteisesta suunnittelusta.

Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy:n ja Nomad Architects Ltd.:n suunnittelemien Model-X talomallien E-Luku on ainoastaan 38. Siitä voi päätellä jo jotain, että luvun voi kaksinkertaistaa ja silti se jäisi alle alimman kynnysrajan energialuokituksessa. Talojen energiatehokkuus koostuu monen asian yhdistämisestä suunnittelijan pöydällä. Energiatehokkaat runkorakenteet (u-arvo 0,123), energiavirtojen optimointi nollaE Oy:n tekoälyohjelmistolla ja alueen ainutlaatuinen energiajärjestelmä yhdessä mahdollistavat uskomattoman energiatehokkuuden.

Ympäristöministeriön Puurakentamisen toimintaohjelman rahoittamassa Gadolin – puutaloalueiden uusi aika -hankkeessa tavoitteena oli parantaa puurakentamisen heikkoa energiatehokkuutta ja sitä kautta puurakentamisen kilpailukykyä markkinoilla. Hankkeessa tarkasteltiin CLT-, hamppu-, savi-, olki-, hirsi- ja puurunkorakenteiden ominaisuuksia.

Pääasialliseksi rakennusmateriaaliksi valikoitui kaksoispuurunkoinen Ecococonin olkielementti sen uskomattomien ominaisuuksien vuoksi. Se olikin ainoa materiaaleista, joka täytti kaikki asetetut 27 kriteeriä. Elementissä eristävä materiaali on maatalouden sivutuotteena syntyvä olki, joka on kemiallisesti puuta vastaava materiaali. Vaakakupissa painoivat energiatehokkuuden lisäksi erityisesti paloturvallisuus, terveellisyys, asumismukavuus, ekologisuus ja kierrätettävyys.

Hanke on ollut osa ASV Arctic Smart Village Oy:n kehittämään Älykylä® -konseptiin pohjautuvan asuinalueen kehittämistä. Alueelle on suunniteltu kausivarastointiratkaisun sisältävä energiajärjestelmä, jonka avulla talojen lämmitys toteutetaan ympärivuotisesti aurinkoenergialla. Älyteknologia optimoi rakennusten ja alueen energian kulutusta niin lämmön, kuin sähkönkin osalta.

Hankkeessa tutkittiin Energio Finland Oy:n johdolla erilaisia energiaratkaisuja integroitavaksi rakennuksiin. Tavoitteena oli, että integroimalla voidaan korvata muita rakennusosia ja siten saada taloudellisia säästöjä energiainvestointeihin. Gadolin Älykylän etelän puoleiset katot tuottavat energiaa yhdessä maa-asenteisen aurinkovoimalan kanssa.

Gadolin -hankkeessa varmistui, että on mahdollista rakentaa kokonainen asuinalue hiilineutraalisti. Lisäksi tuli selväksi, ettei hiilineutraalius sinänsä vaikuta rakennuskustannuksiin, vaan hiilineutraalin asuinalueen rakennuskustannukset ovat samat, kuin tavallisen asuinalueen. Suomen energiatehokkaimman asuinalueen, Gadolin Älykylän, suunnittelu on siinä vaiheessa, että seuraavaksi tarvitaan asukkaat.

Lisätietoja www.smartvillagebuilders.com/mynmki

Petri Kittilä, projektipäällikkö

+358 50 380 3212, petri.kittila@arctic2020.fi

Edellinen
Edellinen

Vastuullinen sijoittaja rakennuttaa olkitaloja

Seuraava
Seuraava

Maaseudun uudisrakentaminen vaikeuksissa