Gadolin -puutaloalueiden uusi aika -hankeen väliraportti julkaistu

Ympäristöministeriön rahoittama ja ASV Arctic Smart Village Oy:n hallinnoima Gadolin - puutaloalueiden uusia aika – hanke on julkaissut väliraportin hankeen etenemisprosessista. Väliraportissa pureudutaan puutalovaltaisen modernin hiilineutraalin asuinaluerakentamisen uuden mallin suunnittelun haasteisiin ja tuodaan esille jo nyt huolellisesti toteutetulla suunnittelulla saavutettuja hämmästyttäviä tuloksia. 

Gadolin - puutaloalueiden uusia aika -hanke sai keväällä 2021 rahoituksen ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelmasta. Hanke alkoi 1 huhtikuuta 2021 ja se on edennyt puoleenväliin. Hankkeen hakijana ja hallinnoijana toimii ASV Arctic Smart Village Oy, ja hankkeen toteuttajia ovat hallinnoijan lisäksi Holda Group Oy, Vastuu Group Oy, Platform Of Trust Oy, Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy, NollaE Oy, SustainaBuild Oy ja VuokraNet Oy.

Hankkeen taustalla on valtakunnalliset ja globaalit haasteet, jotka vaativat ratkaisemisekseen täysin uudenlaista lähestymistapaa. Näitä haasteita ovat muun muassa kestäviin rakennusmateriaaleihin ja niiden tuotantoon, sekä rakennusterveyteen liittyvät haasteet, harvaan asutun alueen väestönkehitys, kaupungistuminen, ilmastonmuutos, asumisen hintakehitys, finanssimaailman keskittyminen ja päätöksenteon liukuminen yhä kauemmas yksilöistä, energian hintakehitys, arvokas ikääntyminen, palveluiden tuottaminen ja yksinäisyyden lisääntyminen.

Hankkeessa kehitetään kokeiluluontoisesti asumisen laatua ja rakennusterveyttä edistävä puurakenteinen kestävän asumisen asuinalue, jossa puurakentamiseen yhdistetään älyteknologia, energiaomavaraisuus ja sosiaalisen pääoman lisääminen. Hankkeella tavoitellaan hiilineutraalia puutalovaltaisen asuinaluerakentamisen mallia, joka samalla parantaa asumisterveyttä ja asumisen mukavuutta kustannustehokkaasti ja asukaslähtöisesti. Hankkeen tavoitteena on luoda puurakentamiseen uusi monistettava malli, jossa puutaloasuminen ei tuota ilmastopäästöjä.

Hankkeen aikana on suunniteltu kokonaan uusi talomallisto työnimeltään Model-X. Talosuunnitelmissa on yhteensovitettu laajasti rakentamisen eri alueet; suunnitelman loogisuus ja toimivuus, luonnonmateriaalien käyttö, energia ratkaisut ja suunnitelman joustavuus sekä järkevä toteuttaminen. Rakentamiseen ja käyttöön liittyvät osa-alueet on huomioitu ja synkronoitu toimimaan kokonaisuutena heti suunnittelun alkumetreiltä lähtien.

Model-X moduulit ovat suunniteltu myös yhdisteltäväksi. Erikokoisista asunnosita voi rakentaa pari- tai rivitaloja. (KUVA: Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy/NOMAD

Energiatehokkuus on ollut yksi tärkeimmistä suunnittelua ohjaavista tekijöistä. Rakennuksen energiatehokkuus syntyy arkkitehtuurista, rakennusmateriaaleista, integroidusta energian tuotannosta ja tekoälyn avulla optimoidusta energiavirtojen ohjauksesta, sekä älykkään talotekniikan käytön aikaisesta energiatehokkuuden kasvattamisesta. Jo nyt, hankkeen väliraporttivaiheessa, hanke on pystynyt osoittamaan millaisilla ratkaisuilla puurakentamisen ja asumisen energiatehokkuutta on mahdollista parantaa ja siten parantaa puun ja puurakentamisen ekologista imagoa myös energiataseen osalta. Pelkästään ensimmäisten optimointilaskelmien perusteella Älykylä konsepti on toimiva hiilineutraalin puutalovaltaisen asuinaluerakentamisen malli, joka samalla parantaa asumisterveyttä ja asumisen mukavuutta kustannustehokkaasti ja asukaslähtöisesti. Uskallamme tässä vaiheessa jo todeta, että hankkeen myötä on syntymässä Suomen ekologisin moderni talomallisto, jonka valmistaminen rasittaa luontoa poikkeuksellisen vähän ja asumisen aikaiset ilmastopäästöt ovat nollassa. Samalla hanke on myös toteuttamassa Suomen ekologisinta modernia asuinaluetta.

Hankkeen lyhennetty väliraportti on luettavissa Puutuoteteollisuuden hankeportaalissa https://www.hankeportaali.fi/assets/files/uploads/file-265.pdf

#Älykylä #Gadolin #puurakentaminen

Edellinen
Edellinen

Puurakentamisen kehittämisohjelma puuttuu useimmista kunnista

Seuraava
Seuraava

6 vinkkiä kriisiin