Ilmastonmuutosta vastaan
Ilmastonmuutos on yksi aikakautemme suurimpia haasteita. Maailman katseet ovat tätä tekstiä kirjoittaessa Egyptissä YK:n ilmastokokouksessa, jossa maailman johtajat miettivät ratkaisuja vaikeaan kysymykseen. Muutos tehdään kuitenkin yrityksissä, jotka mahdollistavat päästöjen vähentämisen ja puhtaampien ratkaisujen tarjoamisen kuluttajille. Me kannamme mielellämme kortemme tähän kekoon.
Alkuperäinen tavoitteemme oli tehdä asukkaalle mahdollisimman hyvä kokonaisratkaisu. Tehdessämme työtä tämän tavoitteen eteen, huomasimme iloksemme, että asukkaan etu on myös ilmaston ja luonnon etu. Ne eivät ole minkäänlaisessa ristiriidassa, eivätkä maksa tavanomaista enempää. Useimmiten jopa säästävät rahaa.
Asuminen tuottaa Suomen ilmastopäästöistä jopa 39 prosenttia, joten sen merkitys ei ole vähäinen. Tämän parissa työskentelee oikeastaan koko rakennussektori. Liian usein näemme päälleliimattuja ratkaisuja, joilla laskennallista energian tarvetta pienennetään sen sijaan, että tehtäisin aidosti energian tarvetta vähentäviä ratkaisuja. Halusimme tehdä aidosti energiatehokkaita ja asumisen kustannuksia pienentävän kokonaisratkaisun. Tavoitteeksi asetimme hiilineutraalin asuinalueen - ja saavutimme tavoitteen.
Syyskuussa päättynyt Ympäristöministeriön Puurakentamisen toimintaohjelman rahoittama Gadolin -Puutaloalueiden uusi aika -hanke osoitti, että hiilineutraali rakentaminen on mahdollista jo tänään. Gadolin Älykylä® onkin valmistuessaan Suomen ensimmäinen täysin hiilineutraali asuinalue. YK:n ilmastokokouksen innoittamana laskimme, mikä on päästövähennys verrattuna tavanomaiseen, vastaavan kokoiseen asuinalueeseen, jossa passiivitalot lämmitetään sähköllä.
Miljoonien CO2 -kilojen vähennys
Laskennassa ajanjaksoksi valittiin 100 vuotta, koska se on rakennusten käyttöaikatavoite. Emme huomioineet vaihtoehtoisten rakennusten rakentamisen päästöjä, vaan vertasimme päästöjä ainoastaan tarvittavan lämmitysenergian mukaan. Vertailukohtana olevien passiivitaloissa päästöt ovat maltillisia, mutta siitä huolimatta Gadolin Älykylän myötä saavutettava päästövähennys on mykistävä. Sadan vuoden aikana laskennallinen päästövähennys on 5.500.000 - 7.000.000 kilogrammaa. Tämä tarkoittaa 9.166 - 11.667 turvesuolle istutetun puun sadan vuoden aikana sitomaa hiilimäärää.
Ilmastovaikutusten lisäksi Älykylä® -konsepti vähentää myös luontokatoa. Luonnollisten materiaalien käytössä on aina mietittävä myös raaka-aineiden tuotantoa. Gadolin Älykylän rakennukset rakennetaan Ecococonin kaksoispuurunkoisista olkielementeistä, joiden pääasiallinen raaka-aine on maatalouden sivutuotteena syntyvää olkea. Käyttämällä olkea vähennämme tarvetta käyttää muita ympäristöä kuormittavia ratkaisuja. Kantava osa on uusiutuvaa, kestävästi tuotettua sertifioitua puuta.