Model-X – Suomen ekologisin talomallisto

Luonnoskuva Model-X talomallista

Luonnoskuva Model-X talomallista

Maailmaa haastaa tällä hetkellä ekosysteemejä tuhoava toiminta, jolla ihmisten tarpeita täytetään. Model-X on talomallisto, jonka avulla asumiseen liittyviä haasteita taklataan kunnianhimoisilla tavoitteilla ja konkreettisilla ratkaisuilla. Suunnittelun lähtökohtana on ollut saada aikaiseksi Suomen ekologisin talomallisto, jonka valmistaminen rasittaa luontoa mahdollisimman vähän ja asumisen aikaiset ilmastopäästöt ovat nollassa.

Ilmastonmuutos, luontokato, alueiden muuttuminen asuinkelvottomaksi, väestön kasvaminen ja kehittyvien maiden vaurastumisen myötä kasvava kulutus asettavat hirmuisia haasteita ihmiskunnan ja maailman luonnon tulevaisuudelle. Yhtälön ratkaiseminen vaatii paljon erilaisia ratkaisuja, joista kestävä asuminen on yksi. Smart Village Builders Oy päätti rikkoa rajoja ja asettaa suunnittelun lähtökohdat kunnianhimoisimmiksi koko maassa.

Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy ja NOMAD suunnittelemaa talomallistoa on tehty useiden asiantuntijoiden yhteistyöllä. Suunnittelun yhteistyön tavoitteena on ollut suunnitella rakennuksia, jotka optimaalisesti ovat turvallisia niin meille ihmisille kuin ympäristöllemmekin estetiikasta tinkimättä. ”Ympäristömme on oltava ekologisesta, kaunista ja empaattista, jotta se olisi kestävää käyttää sekä elää”, tiivistää Kati Juola-Alanne Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy:stä. Mallistolle annettiin työnimeksi Model-X, sillä siinä yhdistyy valtava määrä erilaisia tulevaisuuden kannalta merkittäviä osatekijöitä.

Talosuunnitelmissa on yhteensovitettu laajasti rakentamisen eri alueet; suunnitelman loogisuus ja toimivuus, luonnonmateriaalien käyttö, energia ratkaisut ja suunnitelman joustavuus sekä järkevä toteuttaminen. Rakentamiseen ja käyttöön liittyvät osa-alueet on huomioitu ja synkronoitu toimimaan kokonaisuutena heti suunnittelun alkumetreiltä lähtien.


Ilmastoystävällisyys ja ekologisuus lisää rakennuksen arvoa

Hiiltä sitovat materiaalit ja energiatehokkuus tekevät talomallista ilmastoystävällisen ja kustannustehokkaan. Energian hinnan nousu on nostanut asumisen kustannuksia merkittävästi ja kustannusten kasvun ennustetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa merkittävästi. Energiatehokkuus on ollut yksi tärkeimmistä suunnittelua ohjaavista tekijöistä. Rakennuksen energiatehokkuus syntyy arkkitehtuurista, rakennusmateriaaleista, integroidusta energian tuotannosta ja tekoälyn avulla optimoidusta energiavirtojen ohjauksesta, sekä älykkään talotekniikan käytön aikaisesta energiatehokkuuden kasvattamisesta.

Energiatehokkuus nostaa myös rakennusten arvoa. Tuottoperustaisessa arvonmäärityksessä energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat pienempiä ja tuotto siten parempaa. Energiatehokkaan rakennuksen investointikulut ovat linjassa muun rakentamisen kanssa, joten ilmastoystävällisyys on myös taloudellisesti kannattava investointi. Rakentamisen kustannuksia hillitsee energian tarpeen pienentyessä tehtävien energiainvestointien pieneneminen ja ostoenergian tarpeen pieneneminen.
Model-X runkoelementtinä toimii kustannustehokas ja paloturvallinen kaksoispuurunkoinen olkielementti. Elementti on ekologisesti kestävästä materiaalista valmistettu, muoviton ja itsensä kantava elementti. Se on kevyt kuljettaa ja nopea asentaa. Sisäpintaan tehtävän savirappauksen ja hengittävyyden ansiosta se on myös terveellinen. Sisäilmaan ei tule VOC päästöjä lainkaan.

Arkkitehti Kati Juola-Alanen esittelee malliston Älykylä -illassa 1.12.2021 klo 18. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Model-X talomallien suunnittelu ja kehitystyö on yksi osa ympäristöministeriön rahoittamaa GADOLIN - puutaloalueiden uusi aika hanketta. Hanke saa rahoitusta Puurakentamisen ohjelman Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelmasta. Puurakentamisen ohjelman tavoitteena on lisätä puun käyttöä rakentamisessa ilmastotavoitteiden edistämiseksi. Hankkeen tulokset ja hankkeen kanssa samanaikaisesti kehitettävät ratkaisut, kuten Model-X talomallit, pilotoidaan Mynämäelle perustettavassa Gadolin Älykylässä.

Edellinen
Edellinen

Uudisrakentajan kannattaa tehdä energia-investointeja

Seuraava
Seuraava

Energiaratkaisuilla parempaa tuottoa