Uudisrakentajan kannattaa tehdä energia-investointeja
Viime päivinä energian hinta on käynyt ennätyskorkealla ja ennusteen mukaan se tulee kasvamaan talven aikana merkittävästi. Markkinaheilahduksia aiheuttaa muun muassa tuuli- ja vesivoiman saatavuusongelmat pohjoismaissa. Monelle pelastuksena on kiinteähintaiset sopimukset, jotka on tehty ennen sähkön hinnan nousua, mutta esimerkiksi kaukolämmön kasvaviin kustannuksiin on syynä turvetuotannon alasajo ja siirtyminen muihin energialähteisiin, kuten puuhun ja kivihiileen. Ennusteiden mukaan energian hinnan nousu tulee jatkumaan.
Keski-Ruotsissa on jo otettu tehoreservit valmiustilaan ja nekin ovat loppumassa. Tämä kasvattaa hintapainetta myös Suomen sähkömarkkinoilla, joka on osa pohjoismaista Nord-poolia. Pitkässä juoksussa aiemmat määräaikaiset sähkösopimukset tulevat ajan kanssa korvautumaan yhä kalliimmilla sopimuksilla. Kärsijöinä ovat erityisesti vanhojen rakennusten omistajat ja käyttäjät.
Uudisrakentajilla on mahdollisuus vaikuttaa energian hinnan kehitykseen. Energiatehokkaaksi valmistetun rakennuksen käyttäjälle hintaheilahdukset ovat huomattavasti maltillisempia ja investoinnit omaan energian tuotantoon ovatkin muodostumassa myös asunnon arvon määrityksessä merkittäväksi tekijäksi. Asuntosijoittajan näkökulmasta kohteen arvo on sitä suurempi, mitä pienemmillä kustannuksilla saadaan vuokratuotto aikaiseksi. Kaikkien kannalta paras ratkaisu on, kun kohteiden valmistelussa huomioidaan myös energiakustannukset. Se vaatii kaikilta käyttäjiltä uutta ajattelutapaa ja avaa oven aivan uudenlaiselle kilpailulle vuokramarkkinoilla.
Vuokrasta kokonaiskuluihin
Perinteisesti vuokramarkkinoilla vuokralaiset katsovat pääsääntöisesti vuokran suuruutta, mutta ei niinkään asumisen kustannuksia. Valveutunut vuokralainen osaa jo tänä päivänä tarkastella myös muita kustannuksia, joita vuokran päälle tulee maksettavaksi. Lämmitys pääsääntöisesti sisältyy vuokraan. Suurimmat lisäkulut asukkaalle tulevat vedestä ja sähköstä. Perinteisesti jokaisessa asunnossa on oma sähköliittymä ja sähkölasku tulee alueelliselta sähkönjakeluyhtiöltä ja sähkön myyjältä. Asukkaan kannalta tämä onkin kallein vaihtoehto, joka johtuu siitä, ettei energiasuunnittelua ole tehty jo rakennuksen suunnittelun aikana. Vaihtoehtojakin on.
Esimerkki 1. Uuden kerrostalon perustamisvaiheessa taloon otetaan vain yksi sähköliittymä ja sähkö jaetaan asuntoihin taloyhtiön toimesta. Kuukausimaksut jyvitetään osaksi vuokraa ja siirtomaksut jaetaan kulutuksen mukaan asuntoihin. Rakennusvaiheessa sähkösuunnitelmaan ei juuri tarvitse tehdä muutoksia. Jokaisessa asunnossa on tässäkin tapauksessa mittarointi, jonka perusteella kulutukseen pohjautuvat maksut voidaan jyvittää käyttäjille. Sähkölasku tulee asukkaalle sähköä myyvästä yhtiöstä kulutuksen mukaan. Asukas säästää siirtoon liittyvissä perusmaksuissa.
Esimerkki 2. Edellisen vaihtoehdon lisäksi sähkö kuuluu vuokraan ja taloyhtiö vastaa sähkölaskuista. Vuokraa korotetaan kasvaneiden kulujen keskiarvolla. Tasausta voidaan tehdä asuntokohtaisesti kulutukseen perustuen. Käytössä on älykäs talotekniikka, joka optimoi sähkön kulutusta kaikki käyttöpisteet huomioiden. Asukkaalle säästöä syntyy energian kulutuksen pienentymisen lisäksi myös sähkön myynnin perusmaksuissa.
Esimerkki 3. Edellisten vaihtoehtojen lisäksi jo rakennusvaiheessa tehdään tekoälypohjainen energiaoptimointi, jolla minimoidaan energian kulutus ja kustannukset elinkaaren aikana energian tuotanto ja kausivarastointi huomioiden. Lopputuloksena saadaan kustannuksiltaan pienin mahdollinen kokonaisratkaisu. Vuokranantajalle tämä tuo kaksi vaihtoehtoa. Hän voi tarjota vastaavan asunnon edullisempaan hintaan vuokralaiselle, kuin vastaava vaihtoehto kilpailijalla tai hän voi periä samalla tasolla olevaa vuokraa ja saada paremman tuoton sijoitukselleen.
Vuokramarkkinat muuttuvat hitaasti
Koska vuokramarkkinoilla ei ole vielä juuri tarjolla esimerkin 3 kaltaisia vaihtoehtoja, vuokramarkkinat tulevat vielä pitkään pysymään muuttumattomina. Vuokra-asuntojen uudistuminen vaatii vuosikymmeniä aikaa rakennuskannan uudistumiseksi. Uusien rakennusten ja korjausrakentamisen osalta muutos voi olla nopeakin. Tämä siitä syystä, että muutokseen on taloudelliset kannustimet, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia. Lisäksi rakennuksiin integroidut energiaratkaisut, energiaoptimointi ja älyteknologia yleistyvät kaiken aikaa.
On kuitenkin selvää, että rakentamisen vihreä siirtyminen tulee muuttamaan myös rakennussektoria ja rahoitusmarkkinoita. Kuluttajille voidaan tarjota entistä laadukkaampaa ja kustannustehokkaampaa asumista pienemmillä kustannuksilla. Yleistyessään kuluttajat alkavat myös entistä enemmän seurata asumisen kokonaishintaa pelkän vuokran sijasta. Se, joka voi tarjota edullisemman ratkaisun, on yleensä lopulta voittaja.
#asuminen
#rakentaminen
#uudisrakentaminen
#Älykylä
#Älykortteli
#Gadolin
#Puurakentaminen
#nollahiili
#energia
#energiaoptimointi
#energiaomavaraisuus
#aurinkoenergia
#kausivarastointi
#SmartGrid
#energiajärjestelmä
#ekologisuus
#lifestyle
#säästäminen
#asuntosäästäminen
#ilmasto
#ilmastoystävällisyys
#sosiaalisuus
#SmartVillage
#talous
#asuinaluerakentaminen
#resurssiviisaus
#investointi