Tulevaisuuden joulu

Talven pimeydessä perhe valmistautuu jouluaaton viettoon. Lapset koristelevat kuusta äidin avustuksella, kun isä valmistelee keittiössä jouluateriaa. Kuusen kynttilät syttyvät oksille. Kodin täyttää yön yli uunissa pysyneen kinkun tuoksu. Kohta syödään. Illalla pukki tuo lahjat malttamattomana odottaville lapsille. Pikku Heikki repii paketin auki ja silmät kirkkaina ihailee saamaansa legosettiä. Teini-ikäistä Susannaa ilahduttaa uusi älykello ja äiti saa kauan toivomansa kirjan.

Tulevaisuuden joulu Älykylässä on hyvin perinteinen joulu. Tärkeintä on joulun ilo ja rauha, sekä perheen yhdessä olo. Illan tullen koko perhe kuitenkin siirtyy Älykylätaloon, johon kokoontuu koko asuinalueen väki yhteiseen jouluiltaan. Jokainen tuo pientä purtavaa ja juotavaa yhdessä koristeluun saliin. Sauna on lämmin ja halukkaat käyvät parantamassa maailmaa löylyjen saattelemana. Lapsille on järjestetty pientä ohjelmaa, mutta he pian keksivät aivan omia leikkejään. Mukaan liittyy myös Pekka, joka kuoriutuu kelkkahaalareistaan. Intohimoinen pilkkimies saapui paikalle yhteisellä sähkömoottorikelkalla, jolla oli helppo hurauttaa kalapaikoille. Jo eläkkeellä oleva leskirouva Irmeli yllyttää lapsia aina välillä ja tarjoaa heille nameja. Muuten hän seurustelee kylän asukkaiden kanssa. Illan tullen hänet saatellaan omaan kotiinsa nukkumaan muiden vielä jatkaessa illanviettoa. Miehet suunnittelevat jo uudenvuoden ilotulitusta lasten iloksi ja emäntien kauhuksi.

Joulupäivänä on perinteinen joulupukki -kilpailu. Kilpailussa kilpaillaan erityisimmän joulupukin tekemisessä. Jos ulkona sattuu olemaan lunta, tehdään lumiukkoja. Lumettomana jouluna raaka-aineet pitää löytää luonnosta. Muutakin materiaalia saa käyttää, mutta se laskee pisteitä. Perinteeseen kuuluu, että voittajan valinnasta spekuloidaan vielä pitkään joulun jälkeen..

Yhteiset tilat mahdollistavat yhdessäolon

Älykylän joulussa korostuu yhteisöllisyys, jonka mahdollistaa yhdessä olemiseen suunnitellut tilat. Halukkaat voivat osallistua yhteisiin rientoihin. Omaa rauhaa rakastavat voivat viettää joulua omissa oloissaan niin halutessaan. Asukkaille joulu on kuin joulu missä tahansa. Rakennukset ovat lämpimiä ja sisäilma raikasta. On helppo olla vain ja nauttia elämästä.

Huomaamatonta älyteknologiaa

Älyteknologian tehtävä on olla huomaamatonta ja silti lisätä asumisen laatua. Joulua viettävät perheet eivät välttämättä edes muista ajatella, että rakennukset pysyvät lämpimänä kesällä paistaneen auringon energialla, jota teknologia ohjaa rakennuksiin. Lämpötila pysyy halutunlaisena ilman, että asukkaiden tarvitsee kiinnittää siihen mitään huomiota. Älyteknologia optimoi energian käyttöä aluetasolla ottaen huomioon kaikki kulutuspisteet. Samoin se seuraa herkeämättä sisäilmassa tapahtuvia muutoksia ja säätää talotekniikkaa aina tarpeen mukaan. Joskus jopa ennakoiden. Energiajärjestelmän asukas huomaa yleensä silloin, kun lukee lehdistä kallistuneesta sähkön hinnasta ja kylmenevästä kelistä. Se saa hänet hymyilemään.

Illanvietosta kotiin palaavat juhlijat avaavat kotioven totutusti ilman avaimia kiinnittämättä enää mitään huomiota lukitusten ohjaukseen. Sisälle tultuaan talon tila vaihtuu ”kotona” -tilaksi. Valot syttyvät ennalta määriteltyihin paikkoihin, sammuksissa olleet laitteet käynnistyvät ja ilmanvaihto tehostuu - automaattisesti.

Terveellistä asumista

Älykylän kodeissa on helppo hengittää. Rakennukset on tehty ilmasto- ja ympäristöystävällisestä oljesta ja puusta. Nämä elementit ovat saaneet sisäpintaansa vielä savikerroksen, joka tehostaa rakenteiden hengittävyyttä. Materiaalista ei synny minkäänlaisia haitallisia päästöjä sisäilmaan. Jopa aiemmin pahasti sisäilmaongelmille altistunut Riina voi hengittää vaivattomasti. Saven, puun ja oljen yhdistelmä sen sijaan tuottaa sisätiloihin hyviä aerosoleja, jotka edesauttavat terveellistä elämää.

Irmeli nukkuu kotonaan huolettomasti. Vaikka hänellä onkin ollut pientä sydänvaivaa ja liikkuminen on jo iän myötä vaikeaa, hän tietää, että voi nukkua huoletta. Irmelin kotiin on asennettu sensoriteknologiaa käyttävä järjestelmä, joka seuraa hänen elintoimintojaan. Mikäli kävisi niin, että yöllä tulisi sydänkohtaus, naapurin Konstalla hälyttäisi puhelin. Konsta olisi nopeasti katsomassa, mikä tilanne on ja toimii sen mukaan. Hän voi joko vain antaa lääkkeen ja katsoa, että tilanne rauhoittuu tai tarvittaessa soittaa ambulanssin paikalle. Sisälle Irmelin kotiin hän pääsee sisälle, sillä järjestelmään on määritelty Konstalle pääsyoikeus hälytyksen tullessa. Konstan puhelin toimii ”avaimena”. Onpa Konsta käynyt Irmelin auttamassa ylös lattialtakin, kun Irmeli kompastui, eikä päässyt itse ylös. Avunpyyntö lähti automaattisesti järjestelmän toimesta.

Talot tuottavat energiaa – aurinkoenergiaa ympäri vuoden

Ensimmäisen Älykylän, Mynämäen Gadolinin, suunnittelussa rakennuksiin integroitiin energiajärjestelmät Ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelman rahoituksella. Samanaikaisesti valmistui ensimmäinen Älykylään räätälöity talomallisto, joka oli valmistuessaan Suomen ekologisin. Model-X -malleihin tehtiin ensin tekoälyn avulla energiaoptimointi. Optimoinnissa tekoäly vertaili kaikkia mahdollisia toimenpideyhdistelmiä, jolla saatiin lämmitysenergian tarve minimoitua. Näiden tulosten pohjalta suunniteltiin tarpeeseen optimoitu energian tuotanto- ja kausivarastointijärjestelmä, joka säästää asukkaiden rahaa elinkaaren aikana maksimaalisesti.

Taloihin tuli kattoja, kaiteita ja seiniä, jotka tuottavat energiaa. Integrointi mahdollisti sen, että energian tuotantolaitteilla voitiin korvata muita rakenteita ja energiainvestointien kustannukset minimoitua sitä kautta. Samanaikaisesti vesi- ja viemäri-infran kanssa tehtiin alueellinen energian jakelujärjestelmä, joka mahdollistaa energian käytön optimoinnin koko Älykylän alueella sen lisäksi, että rakennusten energiankäyttö on optimoitua. Yhtenä järjestelmän osana on lämpöenergian kausivarastointiratkaisu. Kesällä katoille sijoitettujen aurinkokeräinten tuottama ylimääräinen lämpö varastoidaan maahan, josta se sitten hyödynnetään talvella rakennusten lämmittämiseen. Energian hinta on minimaalinen, sillä energia on ilmaista, energian siirto maksaa vesipumppujen käyttämän sähkön verran ja samalla saatiin myös kesäaikainen jäähdytys toteutettua ”kuin varkain”.

Hyvää joulua 2021

Smart Village Builders Oy:n tiimi haluaa toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulua. Tulevaisuuden joulu Älykylässä ei ole vielä ajankohtaista, mutta teemme voitavamme, jotta se olisi totta mahdollisimman pian. Tehdään parempi huominen yhdessä.

Edellinen
Edellinen

Ekologisuus on taloudellisuutta

Seuraava
Seuraava

Uudisrakentajan kannattaa tehdä energia-investointeja